De ce aleg oamenii pozitivismul în detrimentul vindecării emoționale?

Este o situație extrem de des întâlnită în ultimii ani, mai ales de când gândirea pozitivă a căpătat din ce în ce mai multă amploare. Conceptul nu este unul nou, îl regăsim dacă studiem spiritualitatea de acum câteva mii de ani. S-a creat o aura mistică în jurul acestui concept, au fost reinterpretate chiar și scrieri spirituale, astfel încât gândirea pozitivă a devenit un panaceu. De ce s-a ajuns în acest punct?

1.  Pentru că e mai simplu și la îndemână să zici că tu ești pozitiv și gândești pozitiv și numai lucruri bune se vor întâmpla. Dacă ești sincer cu tine, vei observa că și atunci când gândești pozitiv, se mai întâmplă și lucruri care te scot din starea de pozitivitate. Și pe acelea, tot tu le-ai atras, prin energia ta. Și aici, intervin emoțiile negative. Cum le gestionezi? Le ignori ca și cum nu ar fi, după care revii în această bulă pozitivistă?Dacă da, atunci data viitoare, vor reveni , pentru că tiparele până nu sunt conștientizate și schimbate, se vor întoarce. Oricât ai fugi de ele, ele rămân până când te vei concentra asupra lor.

2. Pentru că te sperie: emoțiile negative. Bine, apar și după aceea? După aceea, ideal ar fi să observi ce anume te-a deranjat de fapt, de a permis acelor emoții să iasă la suprafață. Există tehnici de eliberare emoțională, de conștiență, poti să ții chiar un jurnal al emoțiilor în care să scrii ceea ce simți legat de ceea ce faci. Asta te va ajuta să fii mai conștient de emoțiile pe care le ai și vei vedea că acestea nu vor mai ajunge să te controleze, ba chiar tu le vei observa înainte ca ele să se manifeste.

3. Gândirea pozitivă se adresează mentalului nostru, pe când emoțiile se adresează laturii noastre emoționale. Cele două sunt complementare și dacă sunt aliniate într-o anumită direcție, șansele de a obține rezultate pozitive cresc semnificativ. Așa că, una nu o exclude pe cealaltă. Dacă gândești pozitiv, nu inseamnă că ești și în stare de echilibru emoțional.

4. Aplicarea disfuncțională a gândirii pozitive este atunci când îți negi suficient de mult emoțiile, pentru că e posibil să ajungi să te minți singur. Cu siguranță ai auzit și tu persoane care se ”încurajează , și nu fac de fapt nimic pentru vindecarea și dezvoltarea lor. Dacă doar gândești pozitiv, însă nu te ocupi de procesul tău de vindecare și nu acționezi, atunci gândirea pozitivă nu mai este un instrument, ci o frână în dezvoltarea ta.

5. Care este realul beneficiu al gândirii pozitive?

Atunci când ești cu moralul la pământ, când din punct de vedere mental nu vezi nicio soluție atunci intră în acțiune mindsetul tău. În sport, se aplică cu precădere mental coachingul, însă poate fi utilizat pentru orice aspect al vieții, acolo unde este nevoie de o perspectivă nouă asupra unei situații. Gândirea pozitivă, dacă este orientată spre a găsi soluții și a căuta mijloace, nu scuze și justificări care să atenueze din stările negative resismțite, este esențială în procesul de vindecare și dezvoltare personală.

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s