Iertarea- calea către vindecare

„Fii îngăduitor, căci toți avem nevoie de iertare.” — Seneca

 

Deși este considerată o temă ușoară, iertarea, nu este înțeleasă întotdeauna ca act terapeutic. De multe ori, considerăm că dacă am absolvit pe cineva de vină sau dacă am trecut peste faptul că ne-a înșelat încrederea sau ne-a făcut să suferim, procesul de iertare a avut loc cu succes, iar situația este rezolvată.

Iertarea, ca act terapeutic, are rolul de a ne elibera de trecut, prin vindecarea emoțiilor de învinuire. A păstra în interior, această stare de învinuire, ne poate plasa din punct de vedere energetic într-o postură de victimă.

Neiertarea blochează procesul de vindecare al emoțiilor negative și păstrează  amprenta energiei momentului în care s-a declanșat situația. Practic, energia respectivă, este cea care blochează persoana care nu iartă și alege să nu elibereze aceste stări emoționale negative.

De-a lungul timpului, am observat că există mai multe blocaje care îi împiedică pe oameni să ierte și să se elibereze din mrejele acestor situații:

  • Teama că persoana respectivă ar putea greși din nou (faptul că nu este iertată, îi arată persoanei care a greșit cât de tare a greșit prin comportamentul acesteia și neiertarea, este o “garanție” că nu se va mai întâmpla din nou și astfel nu se va mai provoca suferință).
  • Răzbunare (poate suna dur, însă mulți oameni nu iartă pentru plăcerea de a se răzbuna, crezând, astfel că vor provoca și ei suferință la rândul lor, așa cum s-a întâmplat și în cazul lor, bineînțeles tot din cauza durerii pe care o simt și nu au eliberat-o încă.
  • Nu știu să ierte (pur și simplu, unii oameni, nu știu ce implică acest proces)

 

Fiecare din noi, poate avea obstacolele sale în calea procesului de iertare. Ce este demn de remarcat, este faptul că în momentul în care reușim să depășim durerea cauzată de situația respectivă și teama că este posibil să se întâmple din nou, procesul de iertare este mult mai ușor de realizat.

În continuare, o să vă prezint un exercițiu pe care îl folosesc pentru facilitarea procesului de iertare:

  • În primul rând, concentrați-vă atenția asupra unei persoane cu care ați avut un conflict și pe care ați dori să o iertați. Intenția este foarte importantă în acest proces. Chiar dacă pot apărea rezistențe pe parcursul acestuia, este important să vreți să parcurgeți acest proces.
  • Scrisul este un act terapeutic în sine. Așa că, scrieți tot ceea ce v-a deranjat în legătură cu acea situație și cu acea persoană. Scrieți tot ceea ce vă deranjează la comportamentul pe care l-a avut persoana care v-a greșit și de ce ați considerat până acum că aceasta nu merită iertarea dumneavoastră. Veți elibera astfel, tensiunile și emoțiile negative pe care le aveți despre această situație și circumstanțele care au dus în acest punct.
  • Scrieți de ce considerați că persoana respectivă a acționat în felul respectiv și observati care au fost motivațiile sale din spate. Oare cunoașteți toate circumstanțele care au stat în spatele comportamentului respectiv? Chiar a avut intenția de a cauza această situație sau a fost o greșală? Reușind să ne detașăm de suferința cauzată inițial, vom găsi puterea în interiorul nostru de a ierta și de a elibera această situație. Nu uitați, că toate circumstanțele, chiar și aceasta, a fost atrasă de dumneavoastră pentru a mai învăța o lecție: cea a iertării.
  • Iertați persoana respectivă, după ce v-ați eliberat de toate resentimentele pe care le aveți față de aceasta. Puteți rosti: Te iert pentru toate greșelile pe care le-ai făcut față de mine. Mă iert pentru toate greșelile pe care le-am făcut față de tine și care au generat această situație.

 

Acest proces are ca scop conștientizarea stărilor și a emoțiilor pe care le simțim în momentul în care păstrăm neiertarea în inimile noastre. În momentul în care observăm cât de mult ne afectează aceste stări de vibrație joasă, ne vom gândi de 2 ori înainte de a mai păstra astfel de situații nerezolvate.

Dacă simțiți că întâmpinați dificultăți în acest proces de iertare, puteți să rostiți o rugăciune către Dumnezeu și să îl rugați să vă sprijine și să vă ajute ingerii iertării în acest proces.

Putem să fim mai buni, iar iertarea este una dintre căi.

 

 

 

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s