Slăbiciunile…calea către transformare

Am decis să scriu acest  articol, pornind de la următoarea constatare: atât în cadrul ședințelor de consiliere, interviuri de angajare cât și în urma unor discuții cu diverși oameni, am observat o rezistență mare atunci când vine vorba despre acceptarea slăbiciunilor.

Și m-am întrebat firesc: De ce le este frică oamenilor să își asume slăbiciunile și să lucreze asupra lor?

  • Unii dintre ei, nu sunt conștienti de slăbiciunile acestea pe care le au și nu știu de unde să înceapă acest proces. Uneori, trăiesc chiar fără să conștientizeze faptul că lucrurile se pot schimba și atunci rămân în această stare inconștientă.
  • Unii, conștientizează că au slăbiciuni, dar nu vor să vorbească despre ele, pentru că le este teamă că vor fi respinși. De ce? Pentru că în interiorul lor și ei se resping pentru aceste slăbiciuni și proiectează respingerea pe cei din jurul lor.
  • Alții, conștientizează că au slăbiciuni și le discută deschis cu cei din jurul lor, însă rămân în acest stadiu. Nu își asumă responsabilitatea pentru această situație și rămân în ipostaza de victimă, adică nu schimbă nimic pentru că nu găsesc resursele interioare pentru a face acest lucru.
  • Există și oameni care știu cum sa valorifice slăbiciunile într-un scop pozitiv. Aceștia consideră că în orice slăbiciune se află o resursă ce poate să fie exploatată și transformată. Tocmai, pentru că ei cred în puterea schimbării, își înfruntă temerile și slăbiciunile.Chiar dacă există în interior o teamă  ce vine din lipsa de acceptare în totalitate a acestei situații, deschiderea este suficient de mare ca să faciliteze acest proces de transformare.

 

Teama  este punctul central care se regăsește în toate cele patru cazuri. Diferența este dată de intensitatea emoției. Cu cât teama este mai mare, rezistența la schimbare este mai mare, însă cei care reușesc să treacă peste ea, se vor bucura cu atât mai mult de rezultatele acestui proces.

 

 

Cum poți începe acest proces de transformare interioară?

  • Dacă te încadrezi in prima categorie și nu ești constient de faptul ca ai putea să ai slăbiciuni, atunci primul pas ar fi să iei o foaie și un pix și să contemplezi asupra acestui subiect. Poți folosi întrebări de genul: Care sunt slăbiciunile mele? Cum mă simt față de slăbiciunile mele? Acest exercițiu te va ajuta să conștientizezi aspecte pe care  le poți îmbunătăți. Un alt exercițiu este să trăiești conștient: să îți urmărești emoțiile și stările și să le eliberezi pe cele care nu te împuternicesc. Știu că nu este atât de ușor pe cât pare, dar voința si răbdarea te vor ajuta să devii din ce in ce mai bun.

 

  • Dacă îți este teamă că vei fi respins, atunci începe să urmărești ce anume nu accepți la tine. Cum te simți față de acest lucru? Acest proces depinde de nivelul de intensitate la care simți respingerea. Fii deschis si acceptă faptul că ai lucruri pe care le poți îmbunătăți la tine. Viața este un profesor minunat, care îți oferă lecțiile pe tavă. Tu doar acceptă-le și scoate ce este mai bun și mai folositor pentru tine. Din orice experiență neplăcută, ai ceva de învățat . Acceptă imperfecțiunile tale și alege să lucrezi conștient asupra lor. Amintește-ți: că orice emoție negativă ce rămâne nevindecată, se va manifesta la un moment dat. De ce? Este semnalul că ai ceva de vindecat acolo, iar manifestarea acelei emoții îți arată ce mai ai de lucrat și de vindecat la tine.

 

  • Dacă îți cunoști slăbiciunile, le știu chiar si prietenii tăi cei mai apropiati și totuși te simți blocat în această situație, întreabă-te: Am eu puterea interioară să schimb ceva în viața mea? Am voința să încep acest proces de transformare? Care sunt rezistențele mele față de schimbare? Ce simt față de situația mea actuală? Aceste întrebări te pot ajuta să capeți mai multă claritate legată de punctul în care te găsești în momentul de față.

 

  • Tu știi că toți oamenii au slăbiciuni, pentru că ai avut curajul să le privești pe ale tale și ai început să le observi și pe ale celor din jurul tău. Pe masură ce ai început să le accepți și ai început să te privești cu mai multe compasiune, ai observat cum transformarea a început să aibă loc in interiorul tău și în viața ta. Și transformarea nu se oprește aici. Ai observat, cum începi să îi accepți pe cei din jurul tău și să manifești compasiune față de ei, pentru că nu-i așa…ceilalți sunt oglinda ta și când înveți să te iubesți și să te accepți , iți vine mult mai natural să o faci și cu cei din jurul tău.

.

Fii deschis în relație cu tine și cu ceilalți. Vei vedea că slăbiciunile pe care le respingi în tine, le vei respinge și in cei din jurul tău. Vei întâlni oameni, care îți vor testa echilibrul emoțional și mental și care îți vor apăsa butoanele, tocmai pentru a scoate la lumina ceea ce nu accepți despre tine și despre ei. 

Transformarea începe cu tine!

 

 

Reclame

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s